Κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας : δημοσιογραφία, ραδιοτηλεόραση, διαφήμιση, τηλεπικοινωνίες, δικηγορία, ιατρική, τραπεζικός τομέας / Γιάννα Π. Κική.

By: Κική, Γιάννα Π
Language: Greek, Modern (1453- ) Publisher: Αθήνα ; Θεσσαλονίκη : Εκδόσεις Σάκκουλα, c2003Description: 145 σ. ; 24 εκISBN: 9789603017752Subject(s): Επαγγελματική ηθική | Εργατικοί νόμοι και νομοθεσίαSummary: Ενδεικτικά, στον πρόλογο του βιβλίου επισημαίνονται τα εξής: «Η τάση αυτόνομης ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αντανακλά και στους κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας και επαγγελματικής ηθικής, οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί και συνεχίζουν να υιοθετούνται από ποικίλες επαγγελματικές οργανώσεις και σωματεία. Η εσωτερική αυτονομία του επαγγελματικού χώρου, οι όροι πρόσβασης στο επάγγελμα, οι όροι άσκησής του, οι κανόνες συμπεριφοράς και πρακτικής, οι ηθικοί κανόνες και κώδικες τιμής αποτελούν, στο πλαίσιο πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αντικείμενα έννομης προστασίας και ρύθμισης, τα οποία ο νόμος, συχνά, δεν έχει την ευλυγισία να καλύψει. Οι κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας δεν αποτελούν απλώς συστηματοποιημένες συλλογές των αυτορρυθμιστικών κανόνων στον τομέα καθενός επαγγέλματος αλλά συνιστούν, ως «κώδικες», μια νέα εναλλακτική κατηγορία κανόνων, μέσω των οποίων, σε αλληλεπίδραση με τους κανόνες του θετικού δικαίου, επιβάλλεται ο αυτοπεριορισμός των επαγγελματιών». Με την παρούσα συλλογή καταβάλλεται μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των επίμαχων κειμένων των κωδίκων (επαγγελματικής) δεοντολογίας, για την διευκόλυνση της μελέτης και της έρευνας στο πεδίο αυτό. Οι τομείς δραστηριότητας, οι οποίοι επελέγησαν και διέπονται από κανόνες δεοντολογίας, παλαιότερους ή πλέον πρόσφατους, είναι: η δημοσιογραφία, η ραδιοτηλεόραση, η διαφήμιση, οι τηλεπικοινωνίες, το δικηγορικό και ιατρικό επάγγελμα και ο τραπεζικός τομέας.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Status Date due Barcode Item holds
Books Books Βιβλιοθήκη Ποταμίτη-Βεκρή
349.2:174 ΚΙΚ (Browse shelf) Available 003532
Total holds: 0

Ενδεικτικά, στον πρόλογο του βιβλίου επισημαίνονται τα εξής: «Η τάση αυτόνομης ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων αντανακλά και στους κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας και επαγγελματικής ηθικής, οι οποίοι έχουν υιοθετηθεί και συνεχίζουν να υιοθετούνται από ποικίλες επαγγελματικές οργανώσεις και σωματεία. Η εσωτερική αυτονομία του επαγγελματικού χώρου, οι όροι πρόσβασης στο επάγγελμα, οι όροι άσκησής του, οι κανόνες συμπεριφοράς και πρακτικής, οι ηθικοί κανόνες και κώδικες τιμής αποτελούν, στο πλαίσιο πολλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, αντικείμενα έννομης προστασίας και ρύθμισης, τα οποία ο νόμος, συχνά, δεν έχει την ευλυγισία να καλύψει.
Οι κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας δεν αποτελούν απλώς συστηματοποιημένες συλλογές των αυτορρυθμιστικών κανόνων στον τομέα καθενός επαγγέλματος αλλά συνιστούν, ως «κώδικες», μια νέα εναλλακτική κατηγορία κανόνων, μέσω των οποίων, σε αλληλεπίδραση με τους κανόνες του θετικού δικαίου, επιβάλλεται ο αυτοπεριορισμός των επαγγελματιών».
Με την παρούσα συλλογή καταβάλλεται μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των επίμαχων κειμένων των κωδίκων (επαγγελματικής) δεοντολογίας, για την διευκόλυνση της μελέτης και της έρευνας στο πεδίο αυτό. Οι τομείς δραστηριότητας, οι οποίοι επελέγησαν και διέπονται από κανόνες δεοντολογίας, παλαιότερους ή πλέον πρόσφατους, είναι: η δημοσιογραφία, η ραδιοτηλεόραση, η διαφήμιση, οι τηλεπικοινωνίες, το δικηγορικό και ιατρικό επάγγελμα και ο τραπεζικός τομέας.

There are no comments on this title.

to post a comment.

Click on an image to view it in the image viewer

Koha by